The only way forward is backwards!

WK Touwtrekken - Tug of War Holten

Januari 2022. Om me heen hoor ik, laten we stellen dat ik dicht bij het vuur zit, iets met familiebanden, dat de organisatie van het WK Touwtrekken nu toch wel op stoom begint te komen. En binnen die organisatie kunnen ze nog wel wat hulp op het gebied van PR & Communicatie gebruiken. Voel je hem aankomen? Ikke wel!

Als lid van een touwtrekfamilie leek het me, na even een paar dagen hierover nagedacht te hebben, een mooi idee om als sponsor van dit evenement mijn diensten te gaan leveren. En zo gezegd, zo gedaan. Officieel toegetreden tot de organisatie (lees: toegevoegd aan diverse whatsappgroepen) en aan het werk dus!

Een WK organiseren….wat er aan vooraf gaat!

Even wat achtergrondinformatie: de Holtense touwtrekvereniging OKIA (wat heel mooi symbolisch staat voor Onze Kracht Is Achteruit) bestond in 2021 50 jaar en wilde de organisatie van het EK op zich nemen. De SITH (Stichting Internationaal Touwtrekken Holten) werd in het leven geroepen en begon plannen uit te werken. Want, als je een WK of EK wilt organiseren moet je dit aanvragen bij de TWIF (wereldwijde overkoepelende touwtrekorgaan). Belangrijkste voorwaarden zijn een ruim wedstrijdveld, huisvesting en catering voor de sporters. Dit werd uitgewerkt en de TWIF zag het wel zitten in Holten! Maar toen gooide tante Cor(ona) roet in het eten. Het EK werd uitgesteld en doorgeschoven naar 2022. En daarmee kreeg het ook een upgrade naar WK. Ga er maar aanstaan…

Waar moeten we beginnen?

Het bestuur van de SITH werd uitgebreid naar een tienkoppige organisatie. Man, vrouw, jong en iets minder jong! Actief of iets minder actief in de touwtrekwereld. Allen met een eigen expertise. Maar bovenal; allemaal dragen ze een warm hart toe aan de touwtreksport. 

En waar begin je dan hè? Een draaiboek is er niet, een wensen- en eisenlijst wel. Het doel: zoveel mogelijk touwtrekkers en hun teams een onvergetelijk WK-weekend bezorgen en ohja, detail; rekening houdend met de vereiste wedstrijdeisen van de TWIF.

Van muntenvoucher tot accreditatiekaart

Mijn rol is in ieder geval duidelijk; alles wat onder PR & Communicatie valt (en dat blijkt toch heel wat te zijn) is mijn pakkie an. Gelukkig kan ik rekenen op goede samenwerking met Reclamemakers en later ook Holten Extra. Samen zorgen we voor 1500 accreditatiekaarten, 3000 programmaboekjes, 6000 Tug of War-kranten, ruim 100 bouwhek- en spandoeken, 20 beachflags, informatiespandoeken, VIP-kaarten, Special-Guest-kaarten en muntenvouchers. En dan vergeet ik vast nog wel iets……

Offline en online

Genoeg offline werk dus maar ook online valt er genoeg te doen. De website wordt langzaam voorzien van actuele informatie en de Social Media gaat als een trein. We worden wereldwijd gevolgd. Dus, met regelmaat wordt er iets gepost en zo wordt het WK steeds meer zichtbaar. En dat is maar goed ook, want 15 t/m 18 september nadert met rasse schreden!

Touwtrekken; hoe werkt dat eigenlijk?

“The only way forward is backwards!”

Deze zin geeft eigenlijk wel duidelijk de essentie van het touwtrekken weer. Je wint immers door achteruit te bewegen, niet vooruit!

Hoe het precies werkt? Check even de korte samenvatting op onze site: https://tugofwarholten.nl/wk-touwtrekken-holten-2022/#overtouwtrekken

(Scheelt weer schrijfwerk in deze blog, en ach het schrijfwerk op de bovengenoemde pagina had ik toch al achter de rug ;-)).

Het is bijna zo ver!

En terwijl ik op bijna op 1 hand de dagen tot het WK kan aftellen gooit tante Cor nog even roet in het eten. Terwijl mijn mede-organisatoren druk bezig zijn om een groot weiland om te toveren tot een evenementen-terrein, zit ik snotterend thuis in mijn kantoor de laatste voorbereidingen te doen. Dat is toch wel even zuur. Toch komt het ergens ook wel goed uit want een dag voor de start van het WK krijgt de pers ook lucht van dit WK.

Komt dat zien

Radio en televisie, allemaal zijn ze toch wel benieuwd naar hoe dat nou precies gaat, zo’n WK Touwtrekken. Enthousiast vertel ik ze een en ander maar zet vooral in op hun komst naar het wedstrijdterrein. Want, uitleggen is leuk, laten zien en ervaren nog veel meer!

Tussendoor doe ik nog ‘even’ een radio-interview. Normaal gesproken breng ik de pers in contact met touwtrekkers of organisatoren, maar voor dit interview kon ik niemand strikken (ze trapten er niet altijd in :-)) en nam ik dus zelf maar het woord. Radio 1; die kan ook van mijn bucketlist af!

En is de pers eenmaal op ons mooie terrein? Dan zijn ze nog niet zo klaar. Een uitgebreide rondleiding, een blik vanaf hoog op de VIP-wagen en uitgebreide uitleg. Zo, en dan mogen ze aan de slag! Overspoeld met info maken ze, ieder op hun eigen manier, mooie reportages of artikelen over het WK? Benieuwd hiernaar? Check: https://tugofwarholten.nl/media/ voor een sfeerimpressie gemaakt door regionale en landelijke media.

Een intensief maar onmeunig mooi weekend

En dan is het eindelijk zo ver: donderdag 15 september gaan we na maanden van voorbereiding van start. We verwelkomen 1400 sporters en hun begeleiders op een groot terrein met vele deelnemerstenten, kantoren, Foodstreet, Mini-pullers-terrein (= kinderopvang), een grote eettent, een flinke feesttent (ook dat hoort er bij!) en alles in stijl aangekleed. En natuurlijk niet te vergeten; een machtig wedstrijdveld waar 12 splinternieuwe touwtrektouwen liggen te wachten op mooie wedstrijden. En wat hebben we vele mooie wedstrijden gezien! Het weekend vloog voorbij. Wat hebben we veel meegemaakt; technische storingen, dieseltekorten, regen (heel veel regen), modderbanen, kwijtgeraakte spullen, interessante gesprekken via de portofoons, gezellige feestavonden, internationale presentjes (de Zwitserse chocolade nam de overhand in onze Office en omgekeerd waren de stroopwafels niet aan te slepen voor de Officials), vele taxi-aanvragen, prijsuitreikingen. We hebben gelachen, gehuild, gemopperd, gewerkt, gefeest, geregeld, gelopen (de stappentellers maakten overuren) en te weinig geslapen. Maar bovenal; we hebben genoten!

Een groot woord van dank aan alle sponsoren die dit evenement mogelijk hebben gemaakt. En een groot applaus voor al die vrijwilligers. Zonder hen geen WK! En natuurlijk mijn mede-organisatoren; we hebben een onvergetelijke tijd samen gehad. Ik heb veel geleerd, nieuwe ervaringen opgedaan en mooie herinneringen gemaakt! Ik stap weer uit mijn WK-bubbel en tijd voor nieuwe projecten!

Mijn diensten

Schrijven

Nieuwe teksten creƫren

Herschrijven

Teksten aanpassen

Corrigeren

Foutjes herstellen

Online

Webteksten

Social Media

Tekst en foto

Nieuwsbrief

Schrijven en vormgeven

Verslaglegging

Informatie verwerken

Overig

Op zoek naar iets anders?

Meer info

Referenties

Deze klanten gingen je al voor

Fixdit
Timmerman
Avant Mediation
Dijkhuis
Twenhaar
IKC Magenta
Markvoort
Kiekeboeren
Baltes
Timmerman
LinkedIn Facebook Telefoon WhatsApp Email