Thuiswerk & Thuisonderwijs (week 3)

Het gaat z'n gangetje!

Maandag 18 januari; week 3 van het thuisonderwijs. En maandag is “aanpoot-dag” aangezien dinsdag een “schoolwerk-vrije-dag” is. Dus……hoppa, op tijd uit bed (eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de juf daar nog steeds de meeste moeite mee heeft) en aan de slag. De ‘echte’ juffen hebben de informatie tijdig aangeleverd, ik heb daar waar nodig de printer aangeslingerd, alles zit keurig in de map, keukentafel is beschikbaar dus het kan beginnen. En het gaat redelijk vanzelf allemaal. Fijn! Mag ook wel eens beschreven worden!

Opa-eend

Dinsdag op tijd uit bed (ja, het is juf gelukt), ‘oude’ kleren aan (de leerlingen dan he?!), reservekleren mee (de leerlingen van IKC Coster hebben een reputatie met bijbehorende relatie met de wasmachine) en op naar opa en oma! Daar aangekomen gunnen ze zich geen tijd voor een ontbijt, dat kan straks ook nog wel; eerst de overalls aan en met opa mee de stal in. Nog voordat ik met de auto het erf afrijd, zie ik opa-eend al met zijn drie klein-kinder-eendjes achter zich aan naar de stal lopen. Genietmomentje en mooi dat dit nog even zo kan!

"Ken-je-klasgenoten-quiz"

Hoewel het dus een “schoolwerk-vrije-dag” is, wil leerling groep 4 toch wel graag meedoen met de “ken-je-klasgenoten-quiz”, georganiseerd door de juf. Oké oké…nieuwe uitdaging, vooral voor oma. Maar die draait er haar hand niet voor om, Teams wordt opgestart en de telefoon erbij om een quiz via Kahoot te spelen. Halverwege de ochtend ontvang ik een spraakberichtje waarin mij trots verteld wordt dat er een 5e plek behaald is tijdens de quiz. Direct daaropvolgend een berichtje van oma die even toelicht dat er over de uitslag niet gecorrespondeerd kan worden en zij iets minder zeker van de 5e plek is. Maar ach, leuk was het en leerling is vooral heel trots dat het hem en oma gelukt is om iedereen in beeld te krijgen! Digitaal leren: check!

"Ie liekt op oe moo!"

’s Avonds tijdens het douchen van de leerlingen en peuter - ja, je kunt begrijpen dat als er uit voorzorg al schone kleren worden meegegeven en ze met opa meegaan naar de stal dat 1 en 1 twee is en er dus even lekker gepoedeld wordt na zo’n dagje – spreekt de directie van IKC Coster de dag van morgen door. Tijdens het shampoo-en, afspoelen en afdrogen kan dat prima. De andere directeur moet morgenochtend even naar de fysio maar belooft mij op tijd terug te zijn zodat ik online les kan geven. Leerling uit groep 4 hoort dit en zegt: “Nou pap, dan moet je vanavond maar even alvast aan het werk hè? Anders krijg je het morgen allemaal niet af!”. Fantastisch; mijn hart maakt een denkbeeldig sprongetje want al mijn moeite om ze een beetje te leren plannen en het overzicht te bewaren door middel van het afkruisen van het gemaakte werk (wellicht ook wel omdat ik zelf dol ben op dit soort lijstjes) wordt blijkbaar opgepikt en het wordt keurig uitgelegd. De andere directie kijkt met grote ogen en mompelt iets van: “Goh….ie liekt op oe moo!”.

Peuter in beeld

Woensdag is een beetje D-day op IKC Coster. Er wordt lesgegeven aan de keukentafel maar ook online les aan de leerlingen van groep 7 van IKC Magenta. Voor dit laatste trek ik mij even terug in ons gedeelde kantoor op de eerste verdieping (dat kantoor dat ik momenteel nauwelijks zie of gebruik……ik ben blijkbaar weer terug gezet naar de keukentafel, maar dat terzijde) en probeer rustig de dag te starten en de opdrachten voor vandaag via het scherm uit te leggen. Dat gaat prima. De leerlingen van groep 7 hebben een prima etherdiscipline (geloof me, menig groepje kandidaten van Wie Is De Mol kan hier een voorbeeld aan nemen) en zijn ook allemaal keurig, en op tijd, in beeld. Maar de uitleg wordt verstoord door, ja hoor, daar-istie; de peuter! Want de peuter mist zijn moeder en heeft de benen genomen. Met grote speelgoed-shovel (lees: ter grootte van de helft van zijn eigen lengte) in zijn mollige peuterhandjes beklimt hij de trap. Als dat maar goed gaat……zo’n shovel kan nare deuken in de trap geven…… En natuurlijk vele beschadigingen aan de peuter (ik weet heus wel wat de prioriteit heeft hoor). Tijdens deze beklimming jammert hij luidkeels “maaamaaaa” waarop een leerling uit groep 7 zegt: “Goh juf, gaat het wel allemaal goed daar? Heb je hulp nodig?”. Gelukkig heeft de meester van IKC Coster de vermiste peuter inmiddels gevonden en breekt de trapbeklimming af. Hetgeen niet in goede aarde valt bij de peuter en er alleen nog maar meer lawaai volgt. Maar gelukkig, de rust keert weder en ik maak mijn uitleg af.

Pingetje

Leerlingen van groep 7 gaan aan de slag en ik blijf online beschikbaar om ze te helpen indien nodig. Dus….de laptop open op de keukentafel, videobellen aan en zodra er een ‘pingetje’ klinkt is dat een teken dat er iemand online is. En dat ‘pingetje’ heeft aantrekkingskracht op de leerlingen van IKC Coster. Bij elk momentje kijken ze even nieuwsgierig mee. Hetgeen soms tot hilarische momenten leidt. Een moeder van groep 7 duikt even weg (ze wil mij blijkbaar niet het gevoel geven dat ze zich teveel met haar kind bemoeit) maar zodra ze de leerlingen hier in beeld ziet, komt ze ook lachend tevoorschijn en zegt: “Ach, het is ook overal hetzelfde he?”. En zo is het!

Evalueren

Donderdag besluit ik maar eens even een evaluatiemomentje van het thuisonderwijs in te plannen. Evalueren, dat doen we immers graag in het onderwijs. Wellicht hebben de leerlingen van IKC Coster nog wat goede ‘tips&tops’ voor hun juf. De leerling uit groep 2 vindt het maar onzin dat ik vraag hoe het thuis-naar-school-gaan en hoe het met de thuis-juf gaat; “Mam, dat ben jij toch gewoon?!”. Oké……ik vat het maar op als compliment! Leerling groep 4: “Ik vind het wel goed gaan hoor mam en het is ook leuk!”. Aah……dat is fijn! “Waarom vind je het leuk?”. “Nou, nu mag ik veel meer op de computer doen dan op school. En waarom vraag je dit allemaal? Moest dat van juf?!”. Juist ja, ook al weer een kwestie van ‘goed verhaal, lekker kort’. We laten het hier maar bij! (’s Avonds vertrouwt dezelfde leerling mij tijdens een mama-en-zoon-momentje toe dat hij toch wel weer graag naar school wil, want school is school en thuis is thuis)

Het leven van een peuter

En de peuter? Die gaat heerlijk onverstaanbaar door met zijn eigen ‘ik-doe-lekker-mijn-eigen-ding-leventje’. Hij bouwt met duplo, speelt met trekkers, gooit met speelgoed, tekent en kleurt (inmiddels bijna altijd op het papier, hoera!), doet een heerlijk middagdutje (om jaloers op te zijn) en……heeft het ventilatierooster in de plint van de keuken (je weet wel, onder de koelkast) ontdekt! En daar kunnen prima gummetjes en potloden van de grote broers doorheen! Zucht……

Mijn diensten

Schrijven

Nieuwe teksten creƫren

Herschrijven

Teksten aanpassen

Corrigeren

Foutjes herstellen

Online

Webteksten

Social Media

Tekst en foto

Nieuwsbrief

Schrijven en vormgeven

Verslaglegging

Informatie verwerken

Overig

Op zoek naar iets anders?

Meer info

Referenties

Deze klanten gingen je al voor

Fixdit
Timmerman
Avant Mediation
Dijkhuis
Twenhaar
IKC Magenta
Markvoort
Kiekeboeren
Baltes
Timmerman
LinkedIn Facebook Telefoon WhatsApp Email