Thuiswerk & Thuisonderwijs (week 4)

Houd het overzicht!

We starten deze blog nog even bij vorige week vrijdag. Natuuronderwijs behoort ook tot de schoolvakken en het leek ons wel zinvol om daar nog wat aandacht aan te besteden. De pindaslingers voor de vogels zijn reeds gemaakt en na weken wachten (echt, we overdrijven niet) hebben de vogels dan eindelijk door waar die mooie en lekkere slingers voor zijn. We waren al bijna geneigd een paar bordjes met “à vogelvoederplaats” in de tuin te plaatsen of de vogels op een bepaalde manier verlengde instructie te bieden want ze snapten het echt niet! Afijn, ook weer iets om af te vinken (of moet je dan zeggen; af te koolmezen). Tijd voor een ander stukkie natuuronderwijs; Nationale Boom(ver)Plantdag! Deze officiële dag staat eigenlijk gepland voor 17 maart 2021 maar gezien de pandemie leek het ons verstandig het zekere voor het onzekere te nemen en deze dag alvast te vervroegen! Dus……op zoek naar een boom om te verplaatsen (ach……geheel toevallig wel in onze voortuin), overalls aan, schep in de handen, verreiker van opa erbij en gaan met die boom! Het trekt wel weer wat bekijks in de woonwijk, maar ach, de buren zijn inmiddels wel gewend aan de soms ietwat ‘grote’ aanpak van IKC Coster. De leerlingen hebben het slim bekeken en laten het zware werk mooi aan de directeur over en bekijken het van een afstandje. Maar het zwarte zand trekt toch aan en er wordt op een gegeven moment vrolijk mee geschept door de jongste leerling en peuter. En ja……natuuronderwijs is vooral een beleving en ervaring. Daar zal dan de hoeveelheid zand in broekzakken en sokken ook wel bij horen……

Onderhandelen

Tijd voor een nieuwe week! En we merken dat de motivatie een beetje begint te zakken……vooral leerling groep 2 is er wel een beetje klaar mee en begint opeens als volleerd verkoper te onderhandelen over de hoeveelheid werk en op welk moment dat gemaakt ‘moet’ worden. Dit is duidelijk een kleinzoon van zijn beide opa’s; we bespeuren hier enkele ‘handels-genen’! Leerling groep 4 daarentegen neemt zijn rekenwerk heel serieus “Mam, juf zegt altijd dat je je goed moet concentreren bij een rekentoets dus zal ik maar even boven op kantoor gaan zitten?” En zo hebben we er dus een interim-directeur op kantoor bij! De rekentoets wordt met volle concentratie gemaakt maar later blijkt dat er toch wel wat foutjes waren… Helemaal niet erg en de ‘echte’ juf legt dat rustig via een 1-op-1-online-momentje uit. Natuurlijk had ik dit zelf ook kunnen doen maar in alle opzichten blijft het zo dat de ‘echte’ juf toch de meeste overtuigingskracht heeft op leerling groep 4. Ik ken mijn plaats!

Apparaten-stress

Woensdag; topdrukte! En dan vooral wat betreft de benodigde apparatuur, zo blijkt. En dan mogen we echt niet klagen wat betreft de aanwezige apparaten maar blijkbaar ontbreekt het woord ‘overzicht’ hier even. ‘Overzicht’……dat staat ook in de titel van deze blog. Later meer hierover! Leerling groep 4 heeft om 10.15u online een tafelbingo (tafels zijn de sommen als 1x3=……om even spraakverwarring te voorkomen hier), leerling groep 2 mag om 10.30u online in de kring, mede-directeur werkt op de vaste PC, peuter zit voor de tv (ja……hij moet zichzelf even entertainen en het is vooral wenselijk dat dat een beetje stil gebeurt gedurende een half uurtje dus Tractor Tom en zijn vriendjes zijn dan onze redding). Oja, zelf probeer ik online de IKC Magenta leerlingen te helpen maar ik sta mijn laptop even af voor het gebruik van Teams. Tot zo ver geen paniek. De tafelbingo wordt gewonnen, in het kringgesprek wordt aangegeven dat leerling groep 2 nog helemaal niet weer naar school wil (ik heb er zo mijn twijfels over maar vooruit), peuter kijkt met heerlijke duim in de mond tv en mede-directeur werkt onverstoorbaar door. Maar dan……de ‘echte’ juf van leerling groep 4 wil ook nog even het gemiste dictee van gisteren (help; opa en oma hadden even geen internet) met de leerling inhalen. Laptop is inmiddels weer in gebruik door mede-directeur, laptop van leerling groep 4 heeft geen Teams en leerling groep 2 gebruikt mijn laptop nog om nog heerlijk te kletsen met zijn juf en andere klasgenootjes. Om dat nou abrupt te stoppen gaat me ook iets te ver. Ondertussen heeft de peuter wel genoeg van Tractor Tom en wil ook weer even een momentje van aandacht! Oke……de kalmte kan u redden, uiterlijk geen paniek (op beginnende klotsende oksels en blosjes op de wangen na) maar inwendig begint de stress toch even iets toe te nemen! Maar gelukkig is de ‘echte’ juf bereid even te wachten tot IKC Coster haar digitale middelen allemaal weer op orde heeft. Net op tijd rondt leerling groep 2 het kringgesprek af (als je het mij vraagt was zijn aandacht ook wel een beetje foetsie en was hij druk met gekke bekken trekken in de camera…) en kan leerling groep 4 online het dictee met juf maken. Peuter heeft ook even zelfvermaak gevonden (ook hij leert en ervaart)! Missie voltooid en einde van de ochtend ronden de leerlingen keurig al hun werk af! Detail……zelf nog steeds geen laptop om online werk van mijn ‘echte’ leerlingen te checken en ik heb het gevoel dat een deo’tje ook wel even nodig is. Maar ach, de dag is nog lang. En de mede-directeur van IKC Coster? Die komt heerlijk rond 12.15u rustig naar beneden met de vraag “Zo, zullen we gaan lunchen?”. Je weet wel; goed verhaal, lekker kort!

Houd het overzicht

Nog even terug naar ‘houd het overzicht’. De leerlingen hier zijn druk met het verzamelen van stickers voor het voetbalboek van die welbekende supermarkt-keten……heb je de AHa-erlebnis al? Hoewel ik heel stellig heb gezegd dat ze het dit jaar samen moeten regelen (lees: ik ga geen lijstje maken van wat er nog ontbreekt, ik ga niet op volgorde leggen, ik ga niet met andere ouders appen over voetbalstickers) ga ik toch weer overstag (hoe krijgen ze het toch weer voor elkaar?!) om ze een beetje te helpen. Dus samen met leerling groep 2 plak ik er lustig op los. Ik probeer een klein beetje de stickers op tafel te verplaatsen maar wordt dan toch wel even zeer ernstig toegesproken: “Maaahaaam, niet doen! Je moet overzicht houden, dat zegt opa ook”! Nu sta ik niet snel met mijn mond vol tanden maar nu is het mijn beurt om vol verbazing de kleuter aan te kijken. Maar die plakt stoïcijns door……Ik krijg nu toch wel even een ander beeld van mijn vader, de opa in kwestie. Maar goed, als opa het zegt……dan heb ik daar weinig tegenin te brengen natuurlijk. Hulde voor (o)pa! “Je moet overzicht houden”, deze fantastische uitspraak houden we er maar in!

Lekker lekker

En oja, om het overzichtelijk te houden eten we tijdens deze lockdown (bijna) elke vrijdag tijdens de lunch visfrietjes/kibbeling. Want dat is zo LEKKER overzichtelijk volgens de mede-directeur en leerlingen……juist ja, ik verdenk de mede-directeur er van dat hij zelfs daarom elke vrijdag vanuit huis werkt! Maar dat terzijde! Op naar volgende week, week 5! Laten we hopen wat we met de 5e blog een lustrum hebben en we kunnen vieren dat dat dan ook de laatste zal zijn……

Mijn diensten

Schrijven

Nieuwe teksten creƫren

Herschrijven

Teksten aanpassen

Corrigeren

Foutjes herstellen

Online

Webteksten

Social Media

Tekst en foto

Nieuwsbrief

Schrijven en vormgeven

Verslaglegging

Informatie verwerken

Overig

Op zoek naar iets anders?

Meer info

Referenties

Deze klanten gingen je al voor

Fixdit
Timmerman
Avant Mediation
Dijkhuis
Twenhaar
IKC Magenta
Markvoort
Kiekeboeren
Baltes
Timmerman
LinkedIn Facebook Telefoon WhatsApp Email